Roermond City Triathlon

Zaterdag

14 SEPTEMBER 2024

Schrijf je nu in!

Duurzaamheid

ROERMOND CITY TRIATHLON: DUURZAAMHEID HOOG IN HET VAANDEL

Bij de 6de editie van de Roermond City Triathlon heeft de organisatie duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Steeds meer wordt aandacht gevraagd om duurzaamheid in te brengen als een punt van aandacht voor organisatie, deelnemers en publiek. Wil ons evenement geslaagd genoemd worden dan moet duurzaamheid een onderdeel van welslagen zijn. Onderstaand wordt aangeven op welke terreinen duurzaamheid ingebracht wordt. Vanuit de stelling dat we per persoon per dag tussen de 400 en 450 gram verpakkingsmateriaal verbruiken en dat gescheiden afval de standaard wordt, kan ons evenement er niet meer buiten.

Vervoer

Nadat eerder gebruikt is gemaakt van City step, zal in 2024 gebruik worden gemaakt van elektrische fietsen gesponsord door 2-wielers Hendrickx uit Buggenum , waardoor het vervoer van leden van de organisatie over het terrein volledig elektrisch zal zijn. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van elektrisch aangedreven golfkarretjes om sponsors rond te leiden over het evenemententerrein. En daarnaast wordt veel aandacht gevraagd voor “hoe kom je naar het evenement?” Van onze kant wordt veel aangedrongen op openbaar vervoer en fiets en wordt de nadruk gelegd op zoveel mogelijk, als het niet anders kan, samen te rijden. Om deze reden wordt het parkeren wat beperkt en is het parkeerterrein wat verder afgelegen van ons evenemententerrein. Slechts voor deelnemers met een beperking zal op het evenemententerrein plaats zijn. Naast bovenstaande laat één van onze partners zien hoe zij bezig is met verduurzaming zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen, waarbij vanuit haar optiek de mogelijkheden zichtbaar gemaakt worden van emissievrij rijden en fabeltjes weggenomen worden zoals te weinig laadpalen, laden duurt te lang, files bij laadstations, te weinig rijbereik, duur in aanschaf, niet kunnen trekken / geen trekgewicht, etc. Ook het feit dat elektrische auto’s stroom terug kunnen leveren komt dan aan bod. Kortom: alles wat betrekking heeft op elektrisch rijden inclusief aanschaf van laadpalen.

Gescheiden afval

Op het hele terrein wordt duidelijk gemaakt aan deelnemers en publiek om het afval te scheiden. Voor deelnemers op het parcours is het zo dat ze afval wegwerpen tijdens de wedstrijd, er onmiddellijk diskwalificatie kan plaatsvinden. Alleen in de zgn. "Afvalzone" kan dit wel worden gedaan. Scheiden van afval is één, maar belangrijker is dat het afval opnieuw gebruikt kan worden. Voor ons betekent dit:

  • Scheiden van papier en karton
  • Scheiden van fruitafval
  • Scheiden van plastic
  • Geen gebruik maken van plastic materiaal: bekers en flesjes, tenzij met statiegeld

Gezond eten

Vanuit cartering zal alles in het teken staan van gezond eten. Het volledige assortiment is daarop afgestemd. Zeker in relatie tot ons evenement, waarbij sporten toch de kern is en deelname van kinderen voorop staat met bewustmaking van gezondheid en gezond eten!

Partners

Ook bij partners is duurzaamheid een hot item. Steeds meer wordt hieraan aandacht besteed. Voorbeelden te over:

  • Fietskleding en fietsmateriaal
  • Gezondheidsproducten
  • Massagemiddelen die voldoen aan duurzaamheid
  • Aandacht voor elektrisch rijden: de trend van vandaag

Aansluiten op omgeving

Vanuit ons evenement is het steeds meer van belang omgevingsinitiatieven te ondersteunen. Partners worden betrokken uit gebieden als zon- en windenergie. Daarnaast komt er steeds meer aandacht voor wat er binnen de omliggende gemeentes aan milieu-initiatieven nemen op genoemde terreinen. (Leudal, Maasgouw en Roermond) Hieronder valt natuurlijk ook het omringende milieu: er wordt rekening gehouden met lawaaioverlast voor omwonenden, vermindering van verstoring van milieu en natuur wordt rekening gehouden bij het plannen van de wedstrijden.

Help je ons mee, duurzamer te worden!